Van "tchocoati" naar chocolade.
De aankomst van chocolade in europa
Als de Spanjaard Hernán Cortès en zijn mannen aankomen in Mexico, zijn ze niet meteen gek op het bittere drankje. Ze maken het mengsel wat zachter door er suiker, vanille en room aan toe te voegen. Deze "Chocolate" wordt de geliefkoosde drank van de kolonisten.
Al hebben de Azteken in de XIIIe eeuw de vallei overgenomen van de Tolteken, Quetzalcoatl blijft nog altijd een drankje met goddelijke kracht.
In 1502 kwam Christoffel Columbus aan op het eiland Guanaja, in de Caraïben. Als eerste Europeaan proeft hij de eigenaardige cacaodrank "tchocoatl". Hij is er niet echt ondersteboven van.
In 1519 komt de Spanjaard Hernàn Cortés aan in het oosten van Mexico. De Azteken zien in Cortès Quetzalcoatl en doen hem een enorme cacaoplantage cadeau.
Vanaf 1527 voert Cortés de kostbare bonen in in Spanje. Vanaf 1585 beleeft cacao een periode van grote bloei in Europa.