Van cacaoboom tot transformatie…
De bereiding van chocolade
Cacao wordt voornamelijk verbouwd in Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Oost-Azië. De meest edele bonen komen uit Centraal- en Zuid-Amerika. De cacaobonen worden in 4 stappen getransformeerd: het oogsten, het openmaken van de vruchten, het gisten en het drogen. Daarna worden de bonen verzonden en vinden in het aankomstland nog 10 bewerkingen plaats.
De oogst
De meeste producerende landen hebben twee oogstperiodes per jaar: november-januari (de hoofdoogst) en mei-juli (de tweede oogst).
Het openmaken van de vrucht
Met een machete wordt de vrucht in de lengte gespleten. De inhoud, de bonen en het vruchtvlees, wordt eruit gehaald. In dit stadium hebben de bonen nog geen cacaogeur.
Het gisten
De bonen worden in bakken gedaan en bedekt met bananenbladeren. De temperatuur ligt tussen de 45 en 50°C. Zo blijven de bonen een week lang rusten.
Het drogen
De bonen worden in de zon of in draaiende droogmachines gedroogd. Dan worden ze op kwaliteit gesorteerd en in zakken verpakt, klaar voor het transport.
Het mengen van de bonen
Bij aankomst in de chocoladefabriek, worden de verschillende soorten cacaobonen gemengd volgens het recept van de chocolatier.